Ak môžeš ísť k prameňu, nechoď k džbánu

Prezentácia monografie Zdenka Mikulu

08.12.2017 15:15

Po prezentácii kolektívnej monografie Zdenko Mikula (1916-2012). Rád som žil a tvoril dňa 16. marca 20416 v koncertnej sále vydavateľa - Fakulty múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici v rámci festivalu Literárna Banská Bystrica (v. Fotogalériu), sme knihu vďaka Mgr. Edith Veith-Mistríkovej predstavili aj v sídle Rakúsko-slovenského kultúrneho spolku o Viedni 20. apríla 2016. Marianna Bárdiová ako editorka predstavila spoluautorov (L.Burlas, M.Strenáčiková, Ľ.Nechalová, K.Kováčová) a uviedla obrazovú prezentáciu s nemeckým výkladom o živote a tvorbe hudobného skladateľa. Premietla aj krátke videozáznamy z koncertu k jeho 75.narodeninám v Literárnom a hudobnom múzeu v Banskej Bystrici, na ktorom spevák Mikuláš Doboš premiéroval piesne z cyklu Jesenná láska a počas ktorého si Mikula zaspomínal na svojich profesorov z tamojšieho učiteľského ústavu. V koncertnej časti účinkovali s veľkým úspechom klaviristka doc. Eva Cáhová a operný a koncertný spevák Mikuláš Doboš (program v prílohe). Podujatie sa konalo aj v rámci osláv 20. výročia založenia Akadémie umení, ktorú na podujatzí reprezentovala dekanka FMU AU doc. Dr. Mária Strenáčiková, CSc.

Monografiu predstavili aj počas Slávnostného koncertu v rodnej obci skladateľa Vyhne 27. novembra 2016. Účinkoval tu Spevácky zbor Rozkvet a Orchester Základnej umeleckej školy L.Stančeka z Prievidze s dirigentom Jánom Glosom. Uviedli tu Baníšku omšu J.Buchnera v spracovaní a  inštrumentácii Zdenka Koledu, Koledy z Vyhní a iné Vianočné koledy, ako aj výber zo zborovej tvorby skladateľa. Na koncerte bola prítomná aj manželka RNDr. Eva Mikulová, ich dcéra Zuzana Tóthová s manželom a synom. Koncert venoval Zdenkovi Mikulovi aj Spevácky zbor Lúčnica a spevácke zbory v Trnave s dirinetom G.Kalapošom, a tak v roku skladateľovej storočnice si Slovensko na nezabudnuteľného (hlavne) majstra zborových skladieb uctilo zaujímavými podujatiami.

Mikula_pozvanka_Gedenkabend_Wien_20.04.2017.pdf (557020)

program koncertu-slov-nem.docx (13009)

O podujatí:

https://der-neue-merker.eu/wien-oesterr-slowakischer-kulturverein-gedenkabend-fuer-den-slowakischen-komponisten-zdenko-mikula

https://www.slovaci.at/tl_files/pohlady/Pohlady%202-2017%20web.pdf

Mikuláš Doboš a Eva Cáhová   

 Marianna Bárdiová

Zľava: Eva Cáhová, M.Bárdiová, Mária Strenáčiková

© MARIANNA BÁRDIOVÁ 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode